Stefan Lazer

 

 

Stefan Lazer är ett projekt i kursen digitala projekt på institutionen för informationsteknologi som har gått ut på att konstruera en styrkrets avsedd att styra en laserstråle med hjälp av speglar monterade på stegmotorer.

 

Det fanns två processorer att utgå ifrån; Motorola 68008 eller HC11. Vi valde 68008 processorn då den passade våra behov bäst. Olika sorters programmerbar logik och minnen fanns att tillgå. Vi använde oss av ett RAM-minne (Random Access Memory) ett EPROM-minne (Erasable Electrical Programmable Memory) och två PAL-kretsar (Programmable Array Logic) för styrning. För att kunna driva stegmotorerna med den spänning som dessa behövde användes drivkretsar med inbyggda latchar. För att ha möjlighet att styra kretsen med hjälp av en dator integrerades även en seriekommunikationskrets i kopplingen.

 

Då det inte fanns någon färdig mekanikkonstruktion att bygga en styrning till fick vi även tillverka den själva.

 

När alla komponenter som behövdes för konstruktionen valts ritade vi ett kopplingsschema som sedan följdes när vi kopplade ihop en prototyp genom att vira och löda.

 

Därefter skrevs ett program som styr stegmotorer, laserstråle, minneshantering och kommunikationen med datorn i programmeringsspråken C och Assembler.

 

På grund av svårigheterna att bygga den mekaniska delen med tillräckligt hög precision, och att billiga stegmotorer kanske inte är den allra bästa metoden att använda, kunde vi inte uppnå samma resultat som kommersiella lösningar (se nedan). Tilläggas bör att de liknande apparater som finns i handeln kostar 10-50 gånger mer än den vi konstruerat.

 

 

Så här skulle det kunna bli:

Exempel

© 1998-2001 Midwest Laser Products

 

 

Och så här blev det:

 

fig 1: Två trianglar                     fig 2: Kvadrat

  

                                                      fig4: Åtta                                  fig 4: Blomma

 

 

 

Mekanikdelen

 

Koppling, ovansida

 

Koppling, undersida

 

 

 

Projektet utfördes med nöje av:

 

Svante Boo e97

Per Holmqvist d97

Vilhelm Sandell e92